AI V IZOBRAŽEVANJU


Lea Gluvak

UVOD

Umetna inteligenca (UI) hitro spreminja različne sektorje, njen vpliv na izobraževanje pa je velik. S prihodom tehnologij umetne inteligence se spreminja pokrajina izobraževanja, ki ponuja inovativne rešitve za izboljšanje učnih rezultatov, personalizacijo poučevanja in racionalizacijo upravnih nalog. Ta seminarska naloga obravnava vlogo umetne inteligence v izobraževanju ter preučuje njene prednosti, izzive in prihodnje posledice.
Osebno sem umetno inteligenco uporabila pri preverjanju pravopisnih napak v okolju Chat GPT.

Slika 1: Schools Week, 2023, Tehnologija zamenjuje učitelje

PREDNOSTI UMETNE INTELIGENCE V IZOBRAŽEVANJU

UI lahko revolucionarno spremeni izkušnje poučevanja in učenja, saj ponuja personalizirane in prilagodljive učne poti, prilagojene potrebam posameznega učenca. Prilagodljive učne platforme, ki jih poganjajo algoritmi umetne inteligence, lahko v realnem času analizirajo velike količine podatkov o učencih, kar izobraževalcem omogoča prepoznavanje učnih prednosti in želja. Na podlagi te analize algoritmi umetne inteligence ustvarijo prilagojena učna priporočila in intervencije za optimizacijo učenčeve vključenosti in akademske uspešnosti.

Poleg tega izobraževalna orodja in aplikacije, ki jih poganja umetna inteligenca, omogočajo poglobljeno in interaktivno učenje, kar povečuje vključenost in motivacijo učencev. Tehnologije virtualne resničnosti (VR) in razširjene resničnosti (AR) študentom omogočajo praktične učne izkušnje v simuliranih okoljih ter jim omogočajo dinamično in interaktivno raziskovanje zapletenih konceptov in scenarijev. Poleg tega umetna inteligenca omogoča avtomatizacijo administrativnih opravil, kot so razvrščanje, sledenje prisotnosti in načrtovanje tečajev, s čimer se lahko pedagogi bolj osredotočijo na prilagojeno poučevanje in podporo študentom. Ta racionalizacija upravnih postopkov izboljša operativno učinkovitost ter izobraževalcem omogoča, da več časa in virov namenijo dejavnostim, osredotočenim na študente.

IZZIVI IN PREMISLEKI

Kljub številnim prednostim je vključevanje umetne inteligence v izobraževanje povezano s številnimi izzivi in premisleki. Eden glavnih pomislekov je etična uporaba algoritmov umetne inteligence v izobraževalnih okoljih. Izobraževalci morajo zagotoviti, da sistemi, ki jih poganja UI, spoštujejo etične standarde, dajejo prednost zasebnosti študentov in zmanjšujejo tveganje algoritemske pristranskosti.

Drug izziv je digitalni razkorak, saj nimajo vsi učenci enakega dostopa do tehnologije in internetne povezljivosti. Za odpravo teh razlik so potrebne strateške pobude za zagotovitev enakopravnega dostopa do izobraževalnih virov, ki jih poganja umetna inteligenca, in premostitev digitalnega razkoraka med učenci iz različnih socialnoekonomskih okolij.

Poleg tega obstaja zaskrbljenost glede morebitnega vpliva umetne inteligence na vlogo izobraževalcev. Čeprav lahko tehnologija UI poveča učinkovitost in uspešnost poučevanja, ne more nadomestiti človeškega vidika izobraževanja, vključno z empatijo, čustveno podporo in mentorstvom, ki ga zagotavljajo pedagogi. Zato je treba najti ravnovesje med izkoriščanjem orodij umetne inteligence za izboljšanje pedagoških praks in ohranjanjem človeškega stika v izobraževanju.

POSLEDICE ZA PRIHODNOST

Prihodnost umetne inteligence v izobraževanju ima ogromen potencial za inovacije in preobrazbo. Z nadaljnjim razvojem tehnologije umetne inteligence lahko pričakujemo nadaljnji napredek na področju personaliziranih učnih izkušenj, prilagodljivih sistemov za poučevanje in inteligentnih izobraževalnih pomočnikov, ki podpirajo tako učence kot izobraževalce.

Poleg tega bosta napovedna analitika in analitika učenja, ki ju poganja UI, igrali ključno vlogo pri prepoznavanju ogroženih učencev, strategijah zgodnjega posredovanja in prilagojenih intervencijah za podporo uspeha in ohranjanja učencev.
Poleg tega bodo aplikacije navidezne resničnosti (VR) in razširjene resničnosti (AR), ki jih poganja umetna inteligenca, ponudile poglobljene in izkustvene učne izkušnje, ki bodo študentom omogočile raziskovanje zapletenih konceptov v dinamičnih in interaktivnih okoljih.

Slika 2: Exoinsight, 2024, AI v učilnicah

ZAKLJUČEK

Umetna inteligenca prinaša revolucijo v izobraževanju, saj ponuja personalizirane učne izkušnje, povečuje učinkovitost poučevanja in optimizira upravne postopke. Čeprav umetna inteligenca prinaša številne prednosti v izobraževanju, pa prinaša tudi izzive, povezane z etiko, pravičnostjo in razvijajočo se vlogo izobraževalcev. Z reševanjem teh izzivov in strateškim izkoriščanjem tehnologije umetne inteligence lahko izkoristimo njen transformativni potencial za ustvarjanje vključujočih, privlačnih in učinkovitih učnih okolij, ki učencem omogočajo, da uspevajo v digitalni dobi.

Slika 3: r, 2024, Odraščanje z AI

BESEDILNI VIRI

• GIANNINI, Stefania. 2023. Generative AI and the future of education. [online].
UNESCO. [Citirano 27. 2. 2024; 15:45]. Dostopno na spletnem naslovu:
https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000385877.

• HAMILTON, Ilana. 2023. Artificial Intelligence In Education: Teacher’s Opinions On AI In The Classroom. [online]. Forbes ADVISOR. [Citirano 27. 2.
2024; 16:15]. Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.forbes.com/advisor/education/it-and-tech/artificial-intelligence-inschool/.

• GUPTA, Dileep. 2024. 10 ways AI in education is transforming the industry. [online]. Appinventiv. [Citirano 28. 2. 2024; 16:50]. Dostopno na spletnem naslovu: < https://appinventiv.com/blog/10-ways-artificial-intelligencetransforming-the-education-industry/>.

SLIKOVNI VIRI

• Slika 1: WALKER, Amy, 2024, SCHOOLS WEEK, [Citirano 27. 2. 2024, 18:30], dostopno na spletnem naslovu: https://schoolsweek.co.uk/ai-how-areschools-using-the-technology-in-classrooms/.

• Slika 3: LANGLEY, Kent, 2024, Exoinsight, [Citirano 27. 2. 2024, 18:20], dostopno na spletnem naslovu: < https://insight.openexo.com/unlock-thepower-of-education-with-artificial-intelligence/>.

• Slika 3: CANVA, 2024, Govinsider, [Citirano 27. 2. 2024, 18:15], dostopno na spletnem naslovu: https://govinsider.asia/intl-en/article/is-the-future-ofeducation-in-ai.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja